Vad händer när någon rapporteras på WhatsApp?

Vad händer när någon rapporteras på WhatsApp?

Det finns flera sätt att filtrera konversationer med människor på WhatsApp. Om någon fortsätter att skicka ett gäng stötande, hatiskt eller obscent innehåll som du inte känner dig bekväm med, låter WhatsApp dig blockera eller rapportera det. Du kan till och med göra båda. Vi har en expository guide för att blockera människor på WhatsApp och vad som händer härnäst. I det här inlägget kommer vi att avslöja allt som händer när du rapporterar någon på WhatsApp.

Rapportfunktionen introducerades för ungefär fem år sedan för att hjälpa WhatsApp att identifiera personer som använder plattformen för snabbmeddelanden för att sprida spam och skadligt innehåll. Rykten, falska nyheter, vilseledande meddelanden etc. är exempel på innehåll som WhatsApp klassar som spam. Om du ständigt får något av detta innehåll från någon på WhatsApp bör du rapportera det. Och om spam-innehåll distribueras i en gruppchatt kan du också rapportera gruppen.

I nästa avsnitt kommer vi att dela med dig vad som händer när du rapporterar någon eller en grupp på WhatsApp.

1. 1. Anmäl en individ

När du vill rapportera någon på WhatsApp får du två alternativ: Bara “Rapportera” och “Rapportera och blockera”. Vi kommer att förklara hur båda alternativen fungerar och deras biverkningar i följande avsnitt.

Så snart du trycker på knappen “Rapportera” eller “Rapportera och blockera” kommer dina senaste interaktioner med det rapporterade numret att skickas till WhatsApp för utredningsändamål. Låt oss fortsätta med att svara på några vanliga frågor du kan ha om vad som händer härnäst.

Kan ett rapporterat nummer fortfarande sms:a dig

Tja, detta beror helt på valet du gjorde när du rapporterade kontakten. Om du väljer alternativet “Rapportera och blockera” kommer den personen inte att kunna skicka nya meddelanden till dig. Å andra sidan, om du väljer alternativet “Rapportera” medan du rapporterar kontakten, kan den personen fortfarande bombardera din inkorg med texter, mediefiler eller röstanteckningar.

Vilket alternativ du än väljer kommer WhatsApp att spela in rapporten du har skickat och lägga till numret i en “Bevakningslista” där personens aktiviteter kommer att övervakas noggrant. Dessutom kommer en utredning om personens aktiviteter på plattformen att genomföras och de kan så småningom förbjudas att använda WhatsApp.

Hur lång tid tar det för WhatsApp att blockera ett rapporterat nummer

Vid det här laget vet ingen riktigt. Som redan nämnts skulle WhatsApp inleda en utredning av den eller de rapporterade kontakterna. Om WhatsApp finner anledning att tro att kontoaktiviteterna faktiskt bryter mot WhatsApps användarvillkor, kan det numret förbjudas (tillfälligt eller permanent) från att använda WhatsApp.

Notera: Att rapportera ett nummer garanterar inte att personen kommer att förbjudas att använda WhatsApp. Förbudet mot ett rapporterat nummer görs enligt WhatsApps gottfinnande.

Kan ett rapporterat nummer ringa dig

Återigen, det beror på de alternativ som valdes när numret rapporterades. Om du väljer “Rapportera och blockera” en användare kommer WhatsApp inte att leverera sina samtal till dig. När någon som du har “rapporterat och blockerat” ringer dig kommer samtalet att ringa oändligt i slutet, men du kommer inte att ta emot samtalet eller bli meddelad.

Å andra sidan, att rapportera någon utan att blockera dem ger dem fortfarande tillgång till att kommunicera med dig via röst- eller videosamtal, även efter att din rapport har skickats/skickats till WhatsApp.

Vad händer med tidigare chattar/meddelanden

När någon rapporteras på WhatsApp kommer tidigare konversationer med den rapporterade kontakten fortfarande att visas på telefonen. Men om du väljer alternativet “Rapportera och blockera” kommer dina konversationer med personen att raderas helt.

2. 2. Rapportera en grupp

Att fördöma en grupp är också mycket likt att fördöma en individ. Därför, när du vill rapportera om en grupp, presenterar WhatsApp samma två alternativ: “Rapportera” och “Rapportera och lämna”.

Genom att välja “Rapportera och avsluta” lämnar du gruppen och ett klagomål om gruppaktiviteterna kommer att skickas till WhatsApp samtidigt. Det betyder att du inte längre kommer att vara deltagare/medlem i gruppen. Följaktligen kommer gruppen (och meddelandena i gruppen) också att raderas från din telefon.

Å andra sidan, att välja att bara “Rapportera” en grupp utan att lämna ändrar inte din status i gruppen. Din rapport kommer att skickas till WhatsApp om gruppens aktivitet, men du kommer fortfarande att vara en aktiv medlem. Allt kommer att verka ganska normalt.

Vad händer då med en grupp som du anmält?

Gruppen kommer att övervakas

Detta liknar också att anmäla en individ. När WhatsApp får en rapport om en grupps potentiellt störande aktiviteter, kommer den rapporterade gruppen att övervakas noggrant. WhatsApp behöver inte vidta några åtgärder mot gruppen omedelbart. Gruppen kan fortsätta att existera och fortsätta att fungera även efter att du rapporterat den.

Gruppen kan avaktiveras

Så hur är det med en grupp som sprider desinformation och annan spam? Är det effektivt att informera gruppen? Tja, bara när fler medlemmar eller deltagare rapporterar gruppen som spam. Om WhatsApp upptäcker att en grupp gör sig skyldig till att spamma människor efter att ha tagit emot många rapporter, kommer företaget med största sannolikhet att inaktivera den.

Hur är det med gruppmedlemmarna

Ingenting händer med gruppmedlemmarna. De kommer inte att förbjudas och inget straff eller straff kommer att utdömas för dem. Alla medlemmar i en inaktiverad grupp kommer inte längre att kunna skicka eller ta emot meddelanden i den rapporterade gruppen.

Spam är inte coolt

Att rapportera någon som irriterar dig med oupphörligt spaminnehåll på WhatsApp är det rätta att göra, särskilt från ett okänt nummer. Genom att göra det skickas en signal till WhatsApp om att personen är en skräppostsändare. WhatsApp kommer sedan att besluta om personen/numret ska förbjudas eller inte baserat på resultatet av dess undersökningar. Om personen fortsätter att spamma dig med oönskade meddelanden bör du fortsätta att blockera dem. Och om det är en grupp, bör du lämna gruppen för ditt förstånd.